Eğer herhangi bir cilt problem yoksa her 4 ila 6 haftada bir köpeğinizi banyo yaptırabilirsiniz.
2 ayda bir iç dış parazit uygulaması yapılmalıdır.Kedilerin rutin aşıları karma, lösemi ve kuduzdur.Yavruluk döneminde Karma aşı 2 hafta arayla 2 doz , lösemi aşısı 2 hafta arayla 2 doz , kuduz aşısı yılda bir tek doz şeklinde yapılır. Yetişkin olduklarında tüm aşıları yılda bir kez yapılarak her yıl tekrar edilir.
2 ayda bir iç dış parazit uygulaması yapılmalıdır.Köpeklerin rutin aşıları karma , bronşin, Lyme ve kuduzdur.Yavruluk döneminde Karma aşı 2 hafta arayla 2 doz , Bronşin aşısı 2 hafta arayla 2 doz , lyme aşısı 2 hafta arayla 2 doz , kuduz aşısı yılda bir tek doz şeklinde yapılır. Yetişkin olduklarında tüm aşıları yılda bir kez yapılarak her yıl tekrar edilir.
Genellikle, yavruluk döneminde başlayan temel aşı takvimi 6-8 haftalık olduklarında başlanabilir.
Diş sağlığı genel sağlık için önemlidir. Diş problemleri, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Evcil hayvanınıza uygun diş fırça ve macunu temin edip günde 3-4 kez dişlerini fırçalayabilirsiniz. Veteriner kliniklerinde düzenli diş ve diş eti kontrolü yaptırmalısınız. Yine yılda bir kez diş taşı temizliğide veteriner hekimlerimiz tarafından önerilmektedir
Deri problemlerinin başlıca sebepleri parazitler, mantar, egzama, uyuzu gibi etkenlerdirVeteriner hekiminize muayene ettirmeli, gerekli tedaviyi uygulamalısınız.
Kedi ve köpeğiniz poposunu yere sürtüyorsa ve şiddetle kaşıma eğilimi varsa, mutlaka veteriner hekiminizden yardım alın. Öncelikle fiziksel muayenenin şart olmasıyla beraber bu gibi popo yere sürtme eğilimi gösteren hayvanlarda ilk akla gelen şeyler parazit,anal keselerin aşırı dolgunluğu ve alerjidir.
Hekiminiz yapacağı basit bir muayene ile anal keselerde problem olup olmadığını anlar ve gerekli işlemleri uygular. Onun dışında hayvanın karnesinden parazit tedavilerinin düzenli olup olmadığını kontrol eder ve gerekirse paraziter tedaviye başlar.Yine gerek görülürse hipoallerjik mama önerilir.
Kısırlaştırma kedi & köpeklerde var olan eşleşme isteğine bağlı gelişen çevreye idrar yapma, baskın ve agresif davranışlar, kaçmaya eğilim gibi problemlerin önlenmesine yönelik katkı sağlar / ortadan kaldırır.
Trafik kazası geçiren köpeklerin %85’ini kısırlaştırılmamış köpekler oluşturmaktadır.
Kısırlaştırılmamış olan sokak kedilerinin yaşam süreleri 2 yılın (ort) altındadır. (FIV-Feline Immune defficiency Virus, bulaşma nedenleri arasında ısırık yaraları en başta yer alır ve kısırlaştırılmamış erkek kedilerin daha çok kavga ettikleri bilinen bir gerçektir.)
Kısırlaştırma yapılmamış dişi kedi ve köpekler için meme, rahim ve yumurtalık kanserlerinin dışında yaşamı tehdit edebilecek düzeyde ciddi bir hastalık olan “pyometra” (rahim iltihabı) gibi hastalıkların riski yüksektir. Kısırlaştırılmamış olan erkekler ise prostat ve testis kanseri riskini taşırlar.
Kısırlaştırma ile bahsi geçen hastalıklar %90 önlenebilmektedir. Ancak bunun için tavsiye edilen en erken zamanda kısırlaştırma yapılması gereklidir. Evcil Hayvanınız 4 aylık yaşa eriştiğinde operasyon için randevu almanızı tavsiye ederiz. Ameliyat sonrasında;
♀ Kızgınlık (östrus) belirtileri ortadan kalkacak, yaşam alanında kanamaya bağlı kirlilik oluşmayacaktır.
♂ Eşleşme isteği neticesinde ortaya çıkan sorunlar ortadan kalkmış veya azalmış olacaktır. Bilhassa kedilerde gözlenen spreyleme / işaretleme (kötü kokulu ''feromon'' idrar yapma), kaçış eğilimi, kavga etme, yaralanma, trafik kazası bu sorunların başında gelir.
♀, ♂ Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına katkı sunacaktır (kısırlaştırma yapılmasının köpeklerde 1-3, kedilerde 3-5 yıl yaşam sürelerini arttırdığı açığa çıkarılmıştır!
Kesinlikle evet. Petiniz için en ideal beslenme onların gereksinimlerini karşılamak için hazırlanmış profesyonel diyetlerdir. Besleme hataları neticesinde ortaya çıkan hastalıkların bir kısmı yaşamı tehdit edecek düzeyde ciddi risk taşır. Kemik, kılçık yaralanmaları, beklemiş ev yemekleri tüketimi neticesinde ortaya çıkan mide-barsak enfeksiyonları ve daha bir çok besleme hatası bu duruma örnek verilebilir. Mümkün olabildiğince alternatif gıdadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Öncelikle Pirelerin Yaşam döngüsünden bahsedelim;
Önce yumurta,larva,pupa ve erişkin pire haline gelir bu yaşam döngüsünü 40-60 günde tamamlar.Yetişkin pireler ancak bir hayvanı ısırdıktan sonra yumurta bırakabilirler. Yumurta sayısı bir haftada 2000 lere ulaşır. Burdanda anlaşıldığı gibi pirelerin yaşam döngüsünü bozmak için uzun etkili parazit ilacı uygulaması önemlidir.
PİRE ENFESTASYONLARINI YOK ETMEK İÇİN
EN AZ 12 HAFTALIK KESİNTİSİZ TEDAVİ GEREKİR. HASTAMIZA 3 AY ETKİLİ İÇ DIŞ PARAZİT UYGULAMASI ve eş zamanlı ortam ilaçlaması ile bu sorundan kurtulabiliriz.